Wanneer je in een machineontwerp kiest voor de verkeerde afdichting kan dit defecten veroorzaken die kunnen leiden tot levensgevaarlijke situaties. Echter wordt een afdichting toch nog vaak gezien als een eenvoudig en onbelangrijk onderdeel in een ontwerp. Hierdoor denken veel mensen te weten hoe ze zo’n afdichting moeten plaatsen terwijl deze dan op een verkeerde manier wordt geplaatst. Het op de juiste manier plaatsen van een afdichting is dus van optimaal belang en onmisbaar in een ontwerp. In deze tekst lees je meer over de verschillende afdichtingen en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw afdichting op de juiste manier wordt gemonteerd. 

 

Wat is een afdichting eigenlijk?

Om even te beginnen bij het begin, wat is een afdichting eigenlijk? Zoals de naam het eigenlijk al zegt worden afdichtingen gebruikt om ontwerpen af te dichten. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat er geen vloeistoffen naar buiten kunnen komen en er ook geen vuil van buiten in het apparaat kan komen. Voor zo’n beetje elke toepassingen zijn er verschillende afdichtingen beschikbaar. Het voordeel hiervan is dat er een enorm groot aanbod is van diverse soorten afdichtingen waardoor er altijd wel een passende afdichting is voor jouw situatie. Echter kan een nadeel hiermee zijn dat het voor de mensen zonder kennis lastig kan zijn om de juiste afdichting voor hun situatie te vinden. 

 

De verschillende soorten afdichtingen

Zoals je dus hebt gelezen en wellicht al weet, zijn er enorm veel verschillende afdichtingen op de markt. Hierdoor kan het lastig zijn om een juiste afdichting te kiezen voor jouw situatie wanneer je deze kennis niet hebt. Je kunt afdichtingen eigenlijk scheiden in twee soorten afdichtingen. Zo heb je statische en dynamische afdichtingen. Zo gebruik je statische afdichtingen voor onderdelen die niet draaien van elkaar, en dynamische afdichtingen voor roterende onderdelen. Binnen deze twee klasse heb je dan natuurlijk ook nog is enorm veel keuze. Wanneer je hebt over dynamische afdichtingen is de o ring viton een vaak gebruikte afdichting. Dit komt omdat deze afdichting erg eenvoudig en betrouwbaar is.

 

Hoe dan verder?

Het is erg belangrijk dat je een afdichting op de juiste manier afdicht met het juiste materiaal. Wanneer je hier weinig tot geen kennis van hebt kan het best lastig zijn om dit op de goede manier te doen. Wanneer je het toch leuk vindt om te leren is het aan te raden om hulp te vragen aan iemand die er verstand van heeft zodat die kan meekijken of alles op de juiste manier gebeurt. Ook kun je natuurlijk altijd een expert inschakelen die dit proces voor jou verzorgd.