Iedereen die van plan is om met een graafmachine aan de slag te gaan, moet meer doen dan alleen leren hoe die machine werkt. Want wie in de grond gaat graven, is verplicht om een zogenaamde KLIC-Melding te doen. Deze melding is nodig, omdat het de graver de kennis geeft die nodig is om veilig aan het werk te kunnen gaan. Immers; onder de grond liggen vaak allerlei leidingen en kabels en wie daar per ongeluk met een graafmachine tegenaan stoot, kan voor de nodige problemen zorgen.

Waarom moet je een KLIC-Melding doen?

Allereerst het waarom. De KLIC-Melding is een melding die je doet als je van plan bent om met een graafmachine aan de slag te gaan. Onder de grond liggen namelijk leidingen en kabels – er is van alles over te lezen op terracarta.nl – en die zijn niet alleen broodnodig voor bewoners in de omgeving, ze zijn ook kwetsbaar. En wie blind met een dikke graafmachine in de grond gaat staan graven, kan deze kabels en leidingen ongewild flink beschadigen. En wat gebeurt er als je een waterleiding raakt? Welke gevaren komen er kijken bij het raken van een elektriciteitskabel? Om te voorkomen dat je een antwoord op die vragen krijgt, doe je een KLIC-Melding. Dan weet je wat er ligt en zal je niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Als je tenminste voorzichtig blijft opereren.

Blijf voorzichtig, ook na het doen van de melding

Het doen van de KLIC-Melding is dus een moetje, maar het levert de kennis op die je nodig hebt om veilig te werk te gaan. Het is echter niet een zekerheid dat de kabels en leidingen exact zo liggen als de papieren zeggen. Immers; grond is in beweging en dat kan betekenen dat de kabels langzaam maar zeker verschuiven. Niet dat ze gelijk meters verderop liggen, maar het kan prima zijn dat een kabel toch even dertig centimeter naar rechts is verschoven, of juist wat dieper – of ondieper – liggen. Blijf dus voorzichtig graven en ram niet zonder nadenken met de graafmachine in de grond. Graaf van tevoren wat sleuven, of prik hier en daar in de grond, om er zeker van te zijn dat de kabels en leidingen inderdaad liggen waar ze horen te liggen, of om te zoeken waar ze naartoe zijn gegaan.

Wat als de melding in de praktijk niet correct blijkt?

Het kan zijn dat je tijdens het graven ontdekt dat de gegevens die je hebt gekregen niet helemaal correct zijn. Er kan bijvoorbeeld een kabel zijn verwijderd, terwijl dat niet is doorgegeven. Ook kan het zijn dat een kabel of leiding echt duidelijk is verplaatst, zonder dat hier kennis over bestaat. Kom je dit tegen, dan ben je verplicht om dit te melden. Immers; de melding bestaat omdat je duidelijke, up to date kennis moet hebben van wat er allemaal onder de grond ligt. Kom je erachter dat niet alles meer klopt, dan is het belangrijk dat je dit nauwkeurig doorgeeft, zodat men in de toekomst weer precies weet waar ze aan toe zijn.